top of page

Crezul parintelui eficient

Actualizată în: 15 iun. 2020


Cartea “Parintele eficient” a lui Thomas Gordon, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, este minunata! Mie mi-a schimbat radical perspectiva asupra relatiilor cu copiii mei. Iar crezul din final, m-a dat gata. Va recomand cu caldura sa-l parcurgeti aici si sa cititi cartea cand aveti vreme. Nu veti regreta!


Crezul relationarii umane


Tu si cu mine ne aflam intr-o relatie pe care o pretuiesc si pe care vreau s-o mentin. Dar stiu ca fiecare dintre noi este o persoana aparte, cu nevoile sale specifice, pe care are tot dreptul sa incerce sa le satisfaca. Ma voi stradui sa fiu in mod sincer tolerant fata de orice faci atunci cand cauti sa-ti implinesti trebuintele sau atunci cand nu reusesti sa-ti satisfaci aceste nevoi.


Atunci cand imi vei impartasi din grijile tale, voi incerca sa te ascult cu multa intelegere si bunavointa, in asa fel incat sa te ajut sa-ti rezolvi singur problemele tale, in loc sa depinzi de solutiile mele. Atunci cand ai o problema care vine din faptul ca purtarea mea te impiedica sa-ti implinesti nevoile, te invit sa-mi spui sincer si deschis tot ce te supara la mine. Si in acele momente voi pleca urechea la tot ce-mi spui si voi incerca sa-mi modific comportamentul, atat cat imi sta in putere.


Mai departe, atunci cand actele tale ma impiedica sa-mi implinesc dorintele, facandu-ma sa privesc purtarea ta ca inacceptabila, iti voi impartasi aceste neplaceri si iti voi spune cat mai clar si mai deschis ce anume ma deranjeaza la tine, sperand ca tu imi vei respecta nevoile suficient de mult pentru a ma lua in seama si a-ti schimba comportamentul.

In acele momente in care niciunul dintre noi nu-si va putea modifica purtarea pentru a putea ajuta la implinirea nevoilor celuilalt si cand ne vom da seama ca am ajuns la un conflict de nevoi, hai sa ne luam angajamentul ca nu vom apela, nici tu, nici eu, la forta si ca nu ne vom razboi pentru a-l supune pe celalalt. Iti respect dorintele, dar trebuie sa am grija si de ale mele. In consecinta, sper ca vom incerca, de fiecare data, sa gasim solutii acceptabile pentru amandoi la acele conflicte care se vor mai ivi din cand in cand. Doar astfel vom reusi sa multumim si trebuintele tale, si pe ale mele , asa incat nimeni sa nu piarda si ambii sa avem numai de castigat.


Doar astfel si tu si eu ne vom putea dezvolta si implini ca persoane, iar relatia noastra va putea fi intotdeauna una sanatoasa, pentru ca va fi multumitoare pentru ambele parti. Fiecare dintre noi va putea deveni ceea ce este in stare sa fie, iar relatia noastra va putea merge mai departe, bazata pe un respect si o simpatie reciproce, pe prietenie si pace.


Cred cu tarie ca acesta ar trebui sa devina juramantul oricarui adult care devine parinte.


3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page