Vrei sa cresti un copil inteligent emotional si te intrebi cum sa procedezi? Poti incepe cu acesti pasi de baza pe care sa ii parcurgi in fiecare zi.
1. Admite perspectiva copilului si empatizeaza. Nu este necesar sa intervii asupra motivului pentru care este suparat copilul, dar trebuie sa arati empatie. Stim cu totii cat de mult bine ne face sa stim ca suntem intelesi. Cumva, usureaza situatia atunci cand nu obtinem ceea ce vrem. “E greu sa te opresti din joaca si sa vii la masa, dar cina este gata.”
2. Accepta exprimarea emotiilor, chiar daca limitezi actiunile. Emotiile copilului sunt legitime. Are doar nevoie ca tu sa il indrumi, astfel incat sa si le exprime mai bine. “Esti furios pe fratele tau pentru ca ti-a stricat jucaria, dar nu trebuie sa ii lovim pe ceilalti. Vino si te voi ajuta sa ii spui cum te simti.”
3. Acorda atentie nevoilor si emotiilor care stau la baza problemelor. Comportamentul “problematic” indica prezenta unor emotii grele sau a unor nevoi neimplinite. Daca nu dai atentie sentimentelor si nevoilor, acestea vor izbucni mai tarziu, determinand alte comportamente-problema. “Este o dimineata mai grea. A fost placut sa revii la gradinita/scoala dupa vacanta, dar acum iti este dor de timpul petrecut impreuna. O sa vin sa te iau la sfarsitul programului si o sa ne imbratisam si o sa ne jucam si o sa petrecem Timp Special, bine?”
4. Cand o dorinta nu poate fi implinita, recunoaste-o si implineste-i-o in imaginatie. Este uimitor cat de usor se poate depasi un impas cand implinesti dorinta copilului in imaginatie. In parte, deoarece ii arata ca iti pasa cu adevarat de ceea ce isi doreste. Dar mai este un motiv cu totul fascinant. Simplul fapt de a ne imagina ca dorinta ni s-a implinit ne aduce satisfactie de moment, iar creierul chiar arata satisfacut la un test de imagistica cerebrala. Cand ii implinesti copilului dorinta in imaginatie, se pierde din urgenta necesitatii, oferind deschidere catre alternative. “Ai vrea sa mananci un biscuit. Cred ca ai putea sa mananci zece biscuiti acum! Nu-i asa ca ar fi delicios?” Apoi gaseste o modalitate de a implini nevoia din spatele dorintei de biscuiti: “Cred ca iti este foame. Este aproape ora cinei, dar nu mai poti astepta. Hai sa gasim o gustare care face corpul tau sa se simta mai bine.”
5. Spune o poveste prin care copilul sa-ti inteleaga mai bine experienta emotionala. Cand copilul este coplesit de sentimente, actiunile ii sunt dictate de emisfera cerebrala dreapta. Aceste efecte trebuie admise si simtite, fiindca altfel il vor deturna. Astfel, primul pas pentru indrumarea emotionala este acela de a arata intotdeauna empatie pentru sentimentele copilului. Dar trebuie sa-l ajutam sa-si activeze si emisfera stanga sau partea cerebrala responsabila de gandirea rationala, pentru ca el sa poata intelege ce se intampla si sa nu se simta, pur si simplu, prada emotiilor care il coplesesc. In acest sens, numeste emotiile (“Te simti dezamagit ca ti-a fost teama”) si spune povesti: “Da, este adevarat, cand am fost la stomatolog ti-a fost teama la inceput si nu ai vrut sa deschizi gura. Pana la urma m-ai tinut de mana si ai fost foarte curajos, iar stomatologul a spus ca iti perii foarte bine dintii!”
6. Invata-l sa-si rezolve problemele. Emotiile sunt mesaje, nu o mlastina in care ne afundam. De cele mai multe ori, odata ce copiii simt ca sentimentele lor sunt intelese si acceptate, acestea isi pierd din greutate si incep sa se risipeasca. Astfel, capata deschidere pentru rezolvarea problemei. Uneori, copiii pot face asta singuri. Alteori, au nevoie de ajutorul nostru pentru a gasi o idee. Rezista totusi tentatiei de a rezolva problema in locul lor, intrucat transmite copilului mesajul ca nu ai incredere in capacitatea lui de a se descurca singur: “Esti dezamagit deoarece prietena ta este bolnava si nu a putut veni in vizita. Abia asteptai sa te joci cu ea. Cand suntem pregatiti, poate ne gandim impreuna la altceva ce ti-ar placea sa facem.”
7. Joaca-te. Joaca este modul in care copiii isi proceseaza experientele. Cele mai multe dintre problemele emotionale ale copilului se vor rezolva prin joaca. Este, de asemenea, utila pentru reglarea comportamentului. “Astazi esti Superman! Esti atat de puternic! Ma poti oare ajuta sa imping cosul de cumparaturi cu atentie printre rafturi?” Iar cand remarci aparitia unui tipar negativ, joaca este, de multe ori, cea mai buna solutie. “Hai sa de jucam de-a La revedere. Vezi, mami intoteauna se intoarce.”
Articol inspirat de Laura Markam – “Parinti linistiti, copii fericiti. Cum inlocuim tipetele cu conectarea”
Comments