top of page
Poza scriitoruluiGabriela Tranciuc

Lectia SoulKids. Recunostinta. Cum ii invatam pe copii sa fie recunoscatori?

Actualizată în: 15 iun. 2020




Recunoștința este o abilitate esențială de viață pentru copii și adulți deopotrivă. Este capacitatea noastră de a fi recunoscători pentru tot ceea ce ne prezintă viața. Este abilitatea de a aprecia ce ne ofera viata. Recunoștința este o emoție pozitivă care ne poate ajuta să devenim mai fericiți și mai sănătoși. Este o forță puternică care creeaza fundamentul pentru a atrage mai mult bine în viața noastră. Practicarea recunoștinței este o abilitate pe care trebuie să o incurajam nu doar la copiii noștri, ci și la noi înșine. Recunoștința poate aduce beneficii copiilor și adulților în multe feluri. O persoană care este adesea recunoscătoare nu se compară cu alții și este fericită cu sine.


În calitate de părinți, ne străduim să oferim cea mai bună educație pentru copiii noștri. Fie că înseamnă să îi trimitem la cea mai bună școală sau să le susținem educația cu ore, activități extrașcolare, cele mai bune haine pe care ni le putem permite și orice altceva le putem oferi. Ne straduim sa oferim tot ce sta in puterea noastra. Totusi, exista si o latura negativa a tuturor acestor eforturi de a ne asigura ca nu-i lipseste nimic copilului. Un copil care crește cu tot ceea ce primeste începe să creadă că are dreptul să aibă totul. Începe să presupună că părinții îl vor susține indiferent de situație. Problema este ca tot ce vede si vrea un copil, i se si oferă.


Incurajarea atitudinii de recunoștință de la o vârstă fragedă va asigura copiilor capacitatea de a aprecia multe lucruri din viața lor. Recunoștința ne ajută să avem relații mai bune, îmbunătățește sănătatea fizică, sănătatea psihică, îmbunătățește empatia și compasiunea, ne ajută să dormim mai bine, îmbunătățește stima de sine și forța mentală printre multe alte lucruri.


Iată câteva modalități prin care putem încuraja copiii să dezvolte o atitudine recunoscatoare.

1. Încurajeaza folosirea cuvintelor magice te rog și mulțumesc.

2. Încurajează empatia și învață-i să ajute pe cineva mai puțin norocos decât ei.

3. Învață-i să aprecieze deschis și să ofere complimente celorlalți.

4. Apreciază micile lucruri pe care le fac pentru tine și arata-ți recunoștința pentru acțiunile lor.

5. Copiii învață prin imitație, exprimă-ti adesea recunoștința în fața lor.

6. Împărtășește-ți recunoștința - stabilește un moment anume din zi în care le vorbești despre multe lucruri pentru care sunt recunoscători. Ar putea fi o rutină inainte de culcare sau la cina.

7. Încurajează-i nu doar să-si arate aprecierea, ci să fie amabili și atenți în acțiunile lor.

8. Voluntariatul și oferirea timpului, eforturilor și sprijinului tau reprezintă o modalitate excelentă de a arata recunoștință. Poate fi transformata într-o activitate de familie.

9. Încurajează-i să facă diferența între nevoile și dorințele lor.

10. Ai răbdare. Desi pare greu, trebuie sa stii ca in timp, copiii vor invata cum sa fie recunoscatori. E nevoie de perseverenta.


Sarbatorile sunt un moment minunat pentru a dărui. Încurajează copiii să daruiasca sau să imparta cu cei mai puțin norocoși. Darul poate fi timpul tău, eforturile tale sau din resursele tale. Apreciaza fiecare straduinta si incurajeaz-o, indiferent cât de mica este. În timp, atitudinea de recunoștință va deveni un mod de viață pentru ei.


Programele noastre SoulKids® sunt concepute pentru a le oferi copiilor abilitățile necesare pentru a-și crea o viata fericita și de succes. Iar recunoștința joacă un rol foarte important în acest sens. În cadrul sesiunilor noastre de grup, încurajăm copiii să aprecieze diferențele între ei și să vadă punctele forte ale altora. În loc să se concentreze pe ceea ce au, învață să fie recunoscători pentru aceleași lucruri. Copiii învață multe alte abilități valoroase de viață într-un mediu distractiv, pozitiv și antrenant. Ei pleacă mereu fericiți, încântați, pozitivi și isi doresc sa revina de fiecare data.


28 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page