top of page
Program SEL.png
De ce SEL?

Cred că a devenit deja un clișeu să spunem, la peste 20 de ani de la apariția cărții lui Daniel Goleman – Inteligența emoțională, că abilitățile sociale și emoționale constituie fundamentul pregătirii copiilor pentru viață, mai degrabă decât dezvoltarea pur cognitivă (IQ). Preocupările și studiile pentru calitatea vieții continuă să arate că persoanele cu o dezvoltare emoțională consolidată au mai mult succes și rezultate mai bune la studii, în viața profesională și personală decât cele cu un IQ crescut.

Preocupată fiind la rându-mi de dezvoltarea mea și a copiilor mei, am descoperit conceptul cuprinzător  SEL (Social Emotional Learning), dezvoltat în SUA de CASEL, pe care am ales să-l folosesc în programele mele.

Este un concept solid, cu o bază de cercetare serioasă în spate (peste 20 ani), implementat deja în școli cu rezultate vizibile în viața elevilor, testat și optimizat în urma contribuției și colaborării experților din mai multe domenii: psihologie, neuroștiinte, resurse umane, educație, pedagogie, chiar economie.   Este poate cel mai complex concept de dezvoltare socio-emoțională pe care l-am întâlnit până acum. Are o abordare holistică, exhaustivă asupra naturii umane, urmărind armonia între cele 2 tipuri esențiale de abilități intrapersonale și interpersonale – cunoașterea de sine și cunoașterea celorlalți.

Programul pornește de la cunoașterea de sine (descoperirea calităților și pasiunilor, înțelegerea  gândurilor/ emoțiilor/ reacțiilor), autodisciplina și autocontrolul (gestionarea emoțiilor, a timpului, obiceiurilor, a  problemelor), continuând cu abilitățile sociale (înțelegerea normelor sociale, respectul, empatia, bunătatea, diversitatea), relaționarea cu ceilalți (comunicarea, munca în echipă, rezolvarea conflictelor, prietenia) și luarea deciziilor (responsabilitatea, gândirea critică, influența celorlalți, etica etc.).

Pe scurt, programul abordează:

 1. Abilități intrapersonale  - cine sunt eu

  1. Autocunoașterea

  2. Autodisciplina

 2. Abilități interpersonale – cum relaționez cu ceilalți

  1. Abilitățile sociale

  2. Relaționarea cu ceilalți

  3. Luarea deciziilor

 

Pentru fiecare categorie în parte sunt dezvoltate activități, exerciții, jocuri de roluri, tehnici și metode de învățare accelerată adaptate grupei de vârstă, astfel încât copilul să fie echipat cu instrumentele necesare gestionării situațiilor de viață reale.

Se asigură permanent feedback pentru părinți, programul desfășurându-se ca un parteneriat cu aceștia.

Conceptul adoptă o abordare sistemică, poate fi predat și aplicat în diferite etape de dezvoltare din copilărie până la maturitate și în diverse contexte culturale. În SUA, din ce în ce mai multe școli folosesc SEL pentru a stabili standarde și competențe de învățare, de la grădiniță până la liceu, susținând astfel copiii  în succesul academic, implicarea școlară și civică, sănătate, bunăstare și alegerea carierei.

Este un concept funcțional, care și-a dovedit eficiența practic și pe care mi l-am dorit în practica mea de coach.

Când ne gândim că viața și munca viitoare vor fi dominate de tehnologii complexe, trebuie să căutăm și acele calități și abilități care fac ființele umane speciale pe care tehnologiile nu le pot reproduce: creativitatea, imaginația, munca în echipă, iubirea, empatia, rezilienta.

Când copiii de astăzi se confruntă cu ispitele, provocările, anxietățile care le afectează bunăstarea și noi, ca părinți, suntem disperați să îi protejăm și să îi pregătim, ce trebuie să facem? Să hrănim acele calități care îi fac pe oameni speciali și care nu sunt învățate la școală.

Să găsim acele programe care scot la suprafață calitățile, permițându-le copiilor să se descopere pe ei înșiși și scopul vieții lor. Acele programe care îi  învață abilitățile esențiale de viață și încurajează înflorirea spiritului uman.

Împreună cu colega mea, Dana Ilieș, am dezvoltat un program unic în România de autocunoaștere pentru copiii între 8-12 ani, care oferă o experiență completă copilului, ajutându-l să se înțeleagă și să se dezvolte din interior.

Cred că fiecare copil din România ar trebui să beneficieze de o astfel experiență care schimbă vieți!

Anchor 1
KV SEL 1 small_edited.jpg
P R O G R A M U L  S E L
Deschide-ți aripile! Călătorie în lumea cunoașterii de sine
Acum online!
 

Vârsta: 8-12 ani

Sesiuni: 6 sesiuni săptămânale


Despre program

Un prieten și-a întrebat copilul ce vrea să devină când va fi mare.

- Vreau să fiu fericit! a răspuns copilul.

Părintele a continuat:

- Nu cred că ai înțeles întrebarea!

Copilul i-a răspuns încrezător:

- Nu cred că ai înțeles răspunsul!

De cele mai multe ori, noi, părinții ne concentrăm pe obiective și lucruri complet diferite față de nevoile copilului nostru. Ne dorim cele mai bune rezultate la școală, performanțe multiple care să-i asigure succesul profesional mai târziu, uitând să luăm în calcul baza pe care putem construi succesul lui: inteligența socio-emoțională.

 

Iar totul pornește  de la cunoașterea de sine.

Fiecare copil se naște cu calități deosebite și cu un potențial unic, de aceea este important ca el să devină conștient de unicitatea lui cât mai devreme în viață și să învețe să-și dezvolte abilitățile.  Atunci când ne cunoaștem mai bine, înțelegem ce se întâmplă cu noi și putem găsi cu ușurință soluții la problemele noastre. Avem rezultate mai bune în tot ceeea ce facem. Când ne cunoaștem pe noi înșine, îi înțelegem și pe ceilalți mai bine și ne vom face prieteni mai ușor. Ne simțim mai încrezători, mai fericiți și avem o viață mai frumoasă.

 

În acest sens, am dezvoltat un program unic în România de autocunoaștere pentru copiii între 8-12 ani, bazat pe conceptul renumit la nivel mondial SEL – Social Emotional Learning. Copilul tău va învăța să se cunoască mai bine pe sine, să-și descopere calitățile și pasiunile, să-și înteleagă mintea și emoțiile, să-și gestioneze timpul și obiceiurile, să păstreze o  mentalitate flexibilă și o gândire pozitivă.  Copilul va primi instrumentele necesare pentru a-și dezvolta abilitățile personale esențiale pentru a avea o viață frumoasă.

Ce teme abordăm?

Călătoria noastră va dura 4 zile, pe parcursul căreia vom explora împreună cei 3 A: Autocunoaștere, Autodisciplina, Autocontrol.

 1. Autocunoașterea

  1. Cine sunt eu

   1. Calități, interese, pasiuni

   2. Puncte forte/slabe, resurse interioare, potențial

   3. Înțelegerea emoțiilor

   4. Portretul meu

  2. Cum să-mi înțeleg mintea

   1. Încrederea în sine

    1. Vocea interioară

    2. Convingeri care ne limitează

   2. Mintea deschisă

   3. Mindfulness

   4. Gândirea pozitivă

 2. Autodisciplina

  1. Cum îmi stabilesc prioritățile și organizarea timpului

  2. Cum creez un obicei sănătos

  3. Dezvoltarea abilităților de studiu

 3. Autocontrolul

 

Cum îl va ajuta programul pe copilul tău?

La finalul programului copiii:

 • Își vor descoperi calitățile, interesele, pasiunile și vor învăța să le dezvolte și să trăiască cu pasiune și entuziasm;

 • Vor fi motivați să-și înțeleagă emoțiile și să caute soluții pentru a le gestiona;

 • Vor înțelege că încrederea în sine vine din interior și vor învăța cum să-și aprecieze valoarea;

 • Vor învăța cum să-și depășească limitele și frica;

KV SEL 2.png
 • Vor înțelege importanța unei mentalități flexibile și cum o pot dezvolta;

 • Vor învăța să privească partea pozitivă a lucrurilor și să aprecieze ce au;

 • Vor înțelege importanța planificării, a stabilirii priorităților și a organizării timpului;

 • Vor ști cum să facă alegeri și cum să trăiască sănătos;

 • Vor avea abilități dezvoltate de autocontrol și atenție.

 

Programul va avea un impact major asupra stării lor de bine – emoționale, sociale, fizice și mentale, creându-le obiceiuri bune de urmat în viața de zi cu zi. Vor fi motivați să facă singuri alegeri și să continue să învețe lucruri noi. Nu în ultimul rând, programul va avea un rol esențial în a-i ajuta pe copii să-și construiască o viață frumoasă, fericită, sănătoasă, să mențină o atitudine dechisă și perseverentă în tot ce-și propun să realizeze, să-și gestioneze emoțiile constructiv și să-și dezvolte încrederea în sine și perspectiva pozitivă asupra vieții.

Copilul se simte în centrul atenției și poate învăța lecții esențiale de viață într-un cadru relaxat, adaptat nevoilor lui.

Vă așteptăm cu mare drag să vă alăturați călătoriei noastre în lumea cunoașterii de sine! Promitem o călătorie captivantă,  distractivă, cu multe surprize și plină de învățăminte bune! Va fi o experiență de neuitat!

bottom of page